subota, 2. studenoga 2013.

Povelja o temeljnim načelima Paganskoga kruga Hrvatske

1.
Paganski krug Hrvatske jest duhovna neopaganska organizacija koja okuplja sve pagane i paganke neovisno o tome koju tradiciju slijede.

2.
Za nas je paganizam ponajprije slavljenje prirode i svemira u svim svojim pojavnim oblicima. To je filozofija i duhovnost (uvjetno rečeno "religija") koja se javlja kod svih drevnih naroda – prvotna duhovnost čovječanstva čiji je središnji motiv usklađivanje čovjeka s prirodnim procesima i ciklusima. U užem smislu, paganizam je ukupnost nazora europskih naroda prije dolaska kršćanstva.

3.
Paganizam jest duhovnost, ali nema tipična obilježja većine religija poput: jedne i jedine prave "Istine", dogme i doktrine, kanonskih svetih spisa, potrebe za "spasenjem" ili "oslobođenjem", centraliziranog i hijerarhiziranog svećenstva, gurua, avatara, proroka, svetaca, prihvaćanja teologije kao "konačnog nauka", misionarstva, apologetike, prozelitizma, negativnog stava prema materijalnom uživanju, seksualnosti i sl.

4.
U svom duhovnom napretku ponajprije se oslanjamo na vlastito duhovno iskustvo i subjektivan doživljaj prirode i života; no isto tako i na znanstvene podatke i činjenice, arheološke izvore, povijesne (historiografske) podatke, mitove i legende, tradiciju i narodne običaje. Prihvaćamo "eklektički pristup" u duhovnosti, što znači da svatko odabire svoj sustav vjerovanja i ritualne prakse.

5.
Ne smatramo se "krovnom" ili "centralnom" paganskom organizacijom. Nemamo niti želimo imati bilo kakav "primat" u odnosu na ostale paganske skupine.

6.
Ne određujemo tko će u što vjerovati. Ne miješamo se u privatni život bilo kojeg našeg člana ili članice.

7.
Ne povezuje nas zajedničko vjerovanje nego – zajedničko djelovanje. Standardizirali smo ritualnu praksu i usustavili neopagansku filozofiju u teoriji i praksi, no ti se standardi odnose isključivo na zajedničke aktivnosti i obrede. Privatno, svaki pojedinac gradi svoj duhovni put.

8.
Baštinimo opći europski paganizam, od šamanizma i animizma preko antičke, srednjovjekovne i novovjekovne tradicije Zapadne ezoterije do suvremenog vještičarstva i neopaganizma.

9.
Zajednički slavimo osam godišnjih sabata (solarnih blagdana): Yule, Imbolc, Ostaru, Beltane, Lithu, Lammas, Mabon i Samhain, te po četiri mjesečna ezbata (lunarna blagdana): Puni Mjesec, Tamni Mjesec, prvu četvrt i zadnju četvrt. Izvodimo i osam obreda prijelaza: prvoblagoslov, omladu, samoposvećenje, inicijaciju, vjenčanje, razdruženje, starješenje i ispraćaj. Obrede izvodimo da bismo se uskladili s prirodnim ritmom životnih sila.

10.
Temeljno etičko načelo koje slijedimo glasi: Dok nikome ne naudite, činite što vam volja.

11.
Paganski krug Hrvatske neprofitna je organizacija. Članstvo u našoj organizaciji je – besplatno. Primamo isključivo dobrovoljne priloge ili participaciju za konkretne aktivnosti, s potpunom financijskom transparentnošću.

12.
Uključivanjem u Paganski krug Hrvatske nitko ne gubi niti djeličak vlastite slobode ili slobodne volje. Nitko ne mora ići protiv vlastitih uvjerenja i životnih načela, niti mora početi slijediti nešto što ne želi jer bi to netko drugi očekivao.

13.
Ponajprije želimo služiti kao servis paganima i pagankama – pružati kvalitetno duhovno vodstvo i podršku, sustavnu edukaciju o paganizmu u teoriji i praksi, omogućiti prostor za sastajanje, obrede, rad i druženje, osigurati zakonski legitimitet paganskih obreda prijelaza (poput vjenčanja ili sprovoda) itd.


U Zagrebu, 20. travnja 2013.


starješina Green, supredsjedateljica Starješinskog vijeća PKH-a
starješina Iolar, supredsjedatelj Starješinskog vijeća PKH-a


1 komentar:

  1. Dok nikome ne naudite, činite što vam volja. - Lepo načelo.

    OdgovoriIzbriši